Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Για όσους αγαπούν τα παραμύθια

 Στις μέρες που ζούμε, έχω την εντύπωση ότι βιώνουμε το επικό παραμύθι "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" του J.R.R. Tolkien, με σύγχρονους όρους. Άλλωστε ο Tolkien είχε γράψει το βιβλίο πρίν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο αναφερόμενος αλληγορικά αυτό που έβλεπε να έρχεται.

Για όσους έχουν διαβάσει το βιβλίο, ο Sauron ήταν τότε το Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Κτήνος και οι Orcs to 3ο Ράιχ, ενώ ο μικρός, πλην ηρωϊκός Ελληνικός Λαός, επωμίστηκε τότε τον μαρτυρικό ρόλο του Frodo που τους ξελάσπωσε όλους στο τέλος, μετά από μεγάλες προσωπικές θυσίες. Δυστυχώς τότε, είχαμε μόνο την ψευδαίσθηση του αίσιου τέλους, ο Sauron δεν χάθηκε και κατόρθωσε να μας εξαπατήσει όλους με τα κακά μάγια του καταναλωτισμού.

Σήμερα οι ίδιοι ακριβώς ηθοποιοί καλούμεθα και πάλι επί σκηνής να παίξουμε τους ίδιους ακριβώς ρόλους. Σας αφιερώνω το θαυμάσιο soundtrack της ομόνυμης σειράς ταινιών  με την ολόψυχη ευχή να έχουμε αυτή τη φορά ένα γνήσια αίσιο τέλος - όπως και στο παραμύθι - με τον Sauron οριστικά και αμετάκλητα νεκρό. Αυτό εξαρτάται από εμάς και μόνο. Από το άν θα αφήσουμε τα απατηλά μάγια του καταναλωτισμού να μας εξαπατήσουν άλλη μια φορά η αν θ' αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στη ζωή.





Μιχάλης Οδυσσέας Γιακουμάκης

Υ.Γ. Όσοι δεν διαβάσατε το βιβλίο κάνετέ το. Είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.